Slaapritmestoornis of DSPS



Slaapritmestoornis of DSPS

Een bekende slaapritmestoornis heet Delayed sleep phase syndrome (DSPS). Als je deze ziekte hebt, loopt je biologische klok niet gelijk met die van de meeste mensen. Mensen met DSPS vallen pas heel laat (meer dan 2 uur later dan gemiddeld) in slaap. Omdat je wel een normale behoefte aan slaap hebt, kom je ’s ochtends moeilijk uit bed. Vervolgens kom je dan in de problemen met school of je werk omdat je je door het slaapgebrek moeilijk kunt concentreren. Na een keertje uitslapen is er niets aan de hand.

Kenmerkend is dat iemand met DSPS elke nacht ongeveer op hetzelfde tijdstip in slaap valt, onafhankelijk van hoe laat ze naar bed gaan. Als iemand met DSPS eenmaal slaapt, is de kwaliteit van de nachtrust goed. 
DSPS ontstaat vaak in de kindertijd of vroege adolescentie en soms gaat het bij ouder worden weg. Er bestaan behandelingen voor DSPS, maar het is een moeilijk te behandelen ziekte. Een andere optie is dan ook om je aan te passen aan je late slaapritme door bijvoorbeeld avond of nachtwerk te doen.

Meer weten?
Kijk ook eens op de volgende websites voor informatie, tips en filmpjes: