Angststoornis



Angststoornis

Iedereen is wel eens bang of angstig. Waar iemand bang voor is, verschilt per persoon. Zo kun je bang zijn voor harde geluiden, het donker, honden, spinnen of slangen. Ook kun je bang zijn om alleen te zijn of ben je angstig in situaties met onbekende mensen. Wanneer je ouder wordt verdwijnen deze angsten meestal. Bij een kleine groep kinderen en jongeren blijven sommige angsten langer bestaan, zijn de angsten heftig en verstoren ze het dagelijks leven. We spreken dan van een angststoornis.

Er zijn veel verschillende angststoornissen, bijvoorbeeld een algemene angststoornis, een sociale fobie en een separatieangststoornis. Kinderen met een algemene angststoornis maken zich zorgen over heel veel dingen, bijvoorbeeld school, gebeurtenissen in de toekomst of gezondheid. Wanneer je broer of zus een sociale fobie heeft, dan is hij/zij bang in situaties waarin er contact is met andere mensen. Als je broer of zus een separatieangststoornis heeft, dan is hij/zij erg bang om gescheiden te worden van iemand waaraan hij/zij erg gehecht is, bijvoorbeeld je vader of moeder. Als je broer of zus een angststoornis heeft, zal hij/zij proberen om de situaties waar hij/zij bang voor is, te vermijden.

Een angststoornis is niet bij iedereen hetzelfde. Toch zijn er een aantal kenmerken die bij veel mensen met een angststoornis voorkomen:

  • lichamelijke verschijnselen van spanning, zoals misselijkheid, hoofdpijn en buikpijn; 
  • problemen met slapen;
  • moeite met concentreren;
  • nerveus en gespannen.

Angststoornissen komen in sommige families meer voor dan in andere. Angststoornissen gaan vaak niet vanzelf over, maar gesprekken met een psycholoog of psychotherapeut helpen bijna altijd.

Meer weten?
Kijk ook eens op de volgende websites voor informatie, tips en filmpjes: