Depressie



Depressie

Iedereen voelt zich wel eens somber of verdrietig. Een ’dip‘ is heel normaal. Meestal gaat een dip vanzelf over. Soms gebeurt dit niet en heeft de dip een negatieve invloed op hoe het met iemand gaat. Het kan dan zijn dat de dip een depressie is geworden.

Een depressie is een stemmingsstoornis. Bij een stemmingsstoornis is er sprake van een verandering in je humeur. Een verandering die niet bij je past en die je als vervelend ervaart en die ook door je omgeving als vervelend wordt ervaren. Er zijn verschillende vormen van depressie, bijvoorbeeld de depressieve stoornis en de dysthyme stoornis. Wanneer je broer of zus een depressieve stoornis heeft, houdt dat in dat hij/zij een langere periode last heeft van ernstige somberheidsklachten. Een soort van lange en ernstige dip. Bij een dysthyme stoornis heeft je broer of zus een minder ernstige, maar wel chronische (langdurige) vorm van depressie. 

Als je broer of zus een depressie heeft, zal hij/zij niet zo lekker in zijn vel zitten. Je broer of zus heeft last van sombere buien, vaak geen zin om dingen te ondernemen en heeft negatieve gedachten over zichzelf of over de omgeving om hem/haar heen. 

Voor een depressie geldt dat een aantal belangrijke symptomen voor alle leeftijden hetzelfde zijn:

  • een depressieve stemming;
  • niet in staat om te genieten;
  • minder interesse in dingen en minder motivatie.

Er zijn verschillende oorzaken voor een depressie. Je kunt een depressie krijgen wanneer verschillende dingen tegelijk tegenzitten, bijvoorbeeld op school, thuis of op je werk. Ook je karakter en de vraag of depressies in je familie voorkomen, spelen een rol in het wel of niet krijgen van een depressie.

Een depressie is vaak te genezen. Gesprekken met een psycholoog of psychotherapeut helpen bijna altijd. Soms schrijft een arts of therapeut medicijnen voor, maar altijd in combinatie met gesprekstherapie. Die medicijnen heten anti-depressiva, deze kun je alleen krijgen via je huisarts of therapeut.

Meer weten?
Misschien heeft je broer of zus een bipolaire stoornis? Kijk dan ook eens bij bipolaire stoornis.
Kijk ook eens op de volgende websites voor informatie, tips en filmpjes: